Wat is Knie Artrose

Knie Artrose

De Knie

De Knie is een gewricht dat eigenlijk in z'n werk gaat als de meeste andere gewrichten in het lichaam. Het kniegewricht vormt het scharnierpunt tussen het bovenbeen/dijbeen en het scheenbeen. Het kniegewricht bestaat in principe uit 2 stukken bot van het dijbeen en het scheenbeen die bij elkaar komen. Deze botuiteinden zijn bedekt met een beschermlaag van kraakbeen. Kraakbeen zorgt er samen met voedzaam slijmvlies voor dat de knie soepel kan bewegen zonder dat de botuiteinden tegen elkaar schuren. Ook vangt het schokken en krachten op die vrijkomen tijdens het lopen en sporten. Het kniegewricht wordt bij elkaar gehouden door zowel de binnen als de buitenste kniebanden. De meniscus zit op zijn plaats weer stevig vast aan het onderbeen en de gewrichtskapsels aan de onderkant van de knie. De meniscus zorgt er voor dat de botten van zowel het bovenbeen als het scheenbeen goed op elkaar aansluiten en schokken die vrij komen bij het lopen en andere activiteiten worden opgevangen.

Wat is knie artrose

Er is sprake van artrose in een knie als het kraakbeen en de slijmvliezen in en rondom de knie beschadigd zijn of zelfs zijn verdwenen. Als het kraakbeen beschadigd is kan dat ernstige gevolgen hebben voor het kniegewricht. De belastbaarheid van de knie zal hierdoor afnemen. Kraakbeen staat er bekend om dat het in geval van beschadiging zeer traag tot niet herstelt. Als het kraakbeen uiteindelijk helemaal is verdwenen komt het onderliggende bot van de knie bloot te liggen en spreken we pas officieel van knie-artrose.

Wat zijn de klachten bij knie artrose?

Op het moment dat we spreken van knie artrose en het kraakbeen dus is verdwenen is het beschermlaagje van de knie ook verdwenen. Het resultaat is dat de botten van de knie bij inspanning dan tegen elkaar aan schuren en de schokken die bij het lopen en andere activiteiten vrij komen ook op worden gevangen door de botten. Dit proces gaat vaak gepaard met hevige pijnen in en rond de knie. De belastbaarheid van de knie is bij artrose is minimaal. De knie kan stram aanvoelen en als de knie een lange tijd niet heeft bewogen (na bijvoorbeeld een nacht slaap) kan het vaak lastig zijn om de knie weer soepel te maken. Na een tijd met artrose te maken hebben gehad worden de klachten vaak erger; zwellingen, mank lopen en strekken worden naarmate de tijd verstrijkt problemen waar iemand met knie artrose vaak mee te maken krijgt.  

Welke activiteiten mag ik doen bij knie artrose?

Natuurlijk zijn er net als bij veel andere klachten veel manieren om slijtage van het kraakbeen rond de knie tegen te gaan. Een aangepast sportprogramma is daarbij ook een mogelijkheid. Een aangepast sportprogramma helpt vaak tegen overgewicht, overgewicht zet veel druk op het kniegewricht waardoor er onnodig veel irritatie optreed in het kniegewricht. Sporten die je beter kan vermijden bij knie artrose zijn o.a.; hardlopen, voetballen, aerobic en crossfit. Vervangende activiteiten die je bij knie-artrose wel kan uitvoeren zijn bijvoorbeeld fietsen en zwemmen.

Fysiotherapie bij knie artrose?

Als gevolg van knie artrose neemt de strekmogelijkheid van het kniegewricht vaak ernstig af. Vaak wordt dan de hulp van een fysiotherapeut ingeroepen. Een fysiotherapeut kan goede ondersteuning bieden bij het herstellen van een slecht looppatroon waardoor mank lopen wordt verholpen en  kan hulp bieden bij strekoefeningen waardoor de strekmogelijkheid weer iets wordt vergroot. Let wel dat fysiotherapie slechts hulp kan bieden voor een relatief korte tijd.

Welke medicijnen zijn het beste bij knie artrose

Medicijnen die helpen bij het genezen van knie artrose zijn er helaas niet. Medicijnen die vaak voor worden geschreven bij knie artrose focussen zich enkel en alleen op pijnbestrijding. Doordat de pijnklachten het gevolg zijn van een ontsteking in de knie die veroorzaak wordt door slijtage kunnen enkel alleen ontstekingsremmende pijnstillers helpen tegen de pijn. De dokter kan deze voorschrijven in vele vormen. Vaak wordt bij artrose prednison voorgeschreven. Deze medicijnen brengen veel bijwerkingen met zich mee waaronder vocht vasthouden, broze botten en veel blauwe plekken. Het is dus niet aan te raden dit als langdurig medicijn te gebruiken.

Een ander medicijn waar vaak voor wordt gekozen zijn hyaluronzuur injecties. Deze injecties bevatten een bestanddeel van gezond kraakbeen. Vaak wordt voor deze optie gekozen als je van te voren weet dat er een actieve periode aankomt. De injecties met hyaluronzuur worden vaak direct in de knie gespoten waardoor er een aantal weken verlichting van de pijn waar te nemen is. De effectiviteit van de spuit kan voor elk persoon variëren, bij positieve ervaringen kan eventueel vaker voor het injecteren van hyaluronzuur worden gekozen,

Operatie bij knie artrose?

Operaties  bij knie artrose zijn pas nodig als alle bovenstaande opties al zijn geprobeerd. Er zijn een aantal operaties die mogelijk zijn bij knie artrose. De eerste optie is een kijkoperatie of te wel de arthroscopie. De reden van een kijkoperatie bij knie artrose kan zijn om een los stuk bot te verwijderen bij slotklachten of een microfracture behandeling van lokaal kraakbeenletsel. Deze oude techniek wordt bij voorkeur toegepast bij jonge personen die last hebben van ernstige knie artrose. Bij deze behandeling wordt tijdens een kijkoperatie een aantal gaatjes geprikt in het bot dat de meeste problemen veroorzaakt. Doordat er gaatjes in het bot worden geprikt krijgen beenmergcellen uit het bot de kans om naar buiten te komen en littekenkraakbeen aan te maken. De revalidatie na die operatie is redelijk hevig en langdurig te noemen en het succes is vaak na een jaar pas te bepalen.

Kniebrace bij knie artrose?

Een kniebrace kan bij knie artrose vaak een oplossing zijn voor een lange tijd. Een kniebrace kan ondersteuning geven bij dagelijkse activiteiten als wandelen, werken, fietsen, voetballen en meer… Een kniebrace geeft niet alleen ondersteuning maar vangt ook veel schokken op die de knie gedurende de dag te verduren krijgt. Om achteruitgang bij knie artrose te vertragen en toch alledaagse activiteiten vol te kunnen blijven houden is een kniebrace het beste te gebruiken. Ook kan je een kniebrace gebruiken bij revalidatie van het kniegewricht na een knie operatie tegen artrose. Kniebraces bij knie artrose zijn hier te vinden