Hielspoor Inlegzooltjes

Wat is hielspoor?

Hielspoor is een kleine benige groei of collectie van benige gezwellen op de achter- of onderzijde van de hiel. Zij kunnen al dan niet leiden tot pijn en worden door patiënten vaak verward met een verwante aandoening die faciitis plantaris heet. Faciitis plantaris zijn ontstekingen van het bandweefsel dat zich uitstrekt van de bal van de voet naar de hiel. Veel mensen hebben hielspoor zonder het door te hebben, en ongeveer 70 procent van de patiënten met hielspoor lopen ondervinden er wel last van. Het is waarschijnlijk dat de hiel een aanpassingen doorgaat wanneer het lichaam probeert zichzelf te herstellen van herhaalde verwondingen door het extra bot op de plaats van de trauma. Hielspoor is meestal een gevolg van een dergelijk trauma. Hielspoor wordt het vaakst gezien bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd, maar kan worden voorkomen in alle leeftijdsgroepen.

Wat zijn de symptomen van hielspoor?

 De meeste mensen denken dat het bot scherp is en pas pijn doet wanneer er op wordt gedrukt. Terwijl hielspoor in feite meestal glad en plat aanvoelt. Hoewel hielspoor op zichzelf geen pijn veroorzaakt kan het een pijnlijke aandoening worden wanneer er extra weefsel (kussentje) op de hiel wordt aangemaakt om het bot te beschermen. Na verloop van tijd kan dit weefsel aanlopen in de schoen waardoor naburige banden, pezen en zenuwen gezwollen raken. Dit gaat meestal gepaard met hevige pijnen.

Bij hielspoor kan het voorkomen dat het gebied onder de voet geïrriteerd of ontstoken raakt. Dit gaat meestal gepaard met zwellingen die pijn kunnen doen bij het staan of lopen. Activiteiten waarbij veel gewicht komt kijken of waarbij de voet gestrekt moet worden zijn in dit stadium niet aan te bevelen.

Wat zijn de oorzaken van hielspoor?

Hielspoor kan zich vormen wanneer herhaaldelijk hoge belasting wordt gelegd op de voet en de omliggende spieren van de voet. Vooral het spierweefsel dat de bal van de voet verbindt met de hiel. Herhaaldelijke blessures aan hetzelfde weefsel kan blijvende schade opleveren. Vaak gebeurt dit na een lange wandeling wanneer je dit niet gewend bent, hardlopen of springen. Het riscio van hielspoor vergroot wanneer versleten of niet proper ‘ingelopen’ schoenen worden gedragen. Daarbij zijn hardlopers, volleyballers, tennissers en mensen die aerobics of veel traplopen vaker vatbaar voor het ontwikkelen van hielspoor.

Behandeling van hielspoor

Bij hielspoor is er zelden behandeling nodig tenzij hielspoor veel omliggende schade aan de hiel heeft veroorzaakt en er een ontsteking ontstaan is. Zowel hielspoor als faciitis plantaris worden meestal op de zelfde manier behandeld, namelijk rust. Met name de rust van de activiteit die bij heeft gedragen aan het ontstaan van de hielspoor. Om bij te dragen aan de rust en toch dagelijkse activiteiten te kunnen blijven ondernemen is het aan te raden gebruik te maken van hielspoor pads of hielspoor inlegzooltjes waarbij het spierweefsel en de omliggende banden meer rust krijgen bij alledaagse werkzaamheden. Ook is het aan te raden om het weefsel te masseren en in te tapen bij intensieve activiteiten waarbij de hielspoor weer kan ontwikkelen. Als de pijn blijft aanhouden kan een steroïde injectie op de plaats van de pijn worden aanbevolen, echter zijn weinig artsen fan van deze methode aangezien de bijwerkingen van steroïden de symptomen kunnen verergeren. Complicaties kunnen bestaan uit een ophoping van vet of dood weefsel rond de hiel en de breuk van de hielspoor.

  1. Hielspoor Inlegzool
    Hielspoor pads zijn inleghakjes met een uitsparing. Deze uitsparing zorgt voor vermindering van druk op de pijnlijke plek die kenmerkend is voor hielspoor. Meer info
    € 15,00